Kerststol

Dresdner Stol

Recept voor 3 broden van ongeveer 850gr

1 kg bloem
250 gr melk
80 gr gist

In de melk de (verse) gist en een beetje bloem ongeveer ½ uur laten rijpen voor het deeg gemaakt wordt

Een kuiltje maken in het midden van de bloem

Dadelijk mengen met 450 gr (malse) boter en 125 gr melk. De boter mag een half en half mengeling zijn met Planta. Planta is de beste keuze vanwege de samenstelling. Je mag een ei gebruiken ter vervanging van 50 gr melk.

125 gr suiker

850 gr ½ mengeling krenten en rozijnen
125 gr ½ mengeling sukade en oranjeschillen
30 gr bittere amandelen (amandelen raspen + extract toevoegen)
Stollenkruiden: als je die niet vindt mag je muskaatnoot gebruiken
Een klein beetje rumextract (smaakt heel snel sterk door, opletten dus)

Het deeg vorm geven en 2,5 uur laten rusten

Afbakken zoals rozijnenbrood aan 200° – 220° gedurende 25 minuten

Om het brood zo weinig mogelijk te laten korsten kan je een bakje met water in de oven plaatsen

Als het brood afgekoeld is wordt het ingesmeerd met gesmolten boter en rijkelijk bestrooid met bloemsuiker.