Dresdner Stol
Recept voor 3 broden van ongeveer 850gr
1 kg bloem
250 gr melk
80 gr gist
In de melk de (verse) gist en een beetje bloem ongeveer ½ uur laten rijpen voor het deeg gemaakt wordt
Een kuiltje maken in het midden van de bloem
Dadelijk mengen met 450 gr (malse) boter en 125 gr melk. De boter mag een half en half mengeling zijn met Planta. Planta is de beste keuze vanwege de samenstelling. Je mag een ei gebruiken ter vervanging van 50 gr melk.
125 gr suiker
850 gr ½ mengeling krenten en rozijnen
125 gr ½ mengeling sukade en oranjeschillen
30 gr bittere amandelen (amandelen raspen + extract toevoegen)
Stollenkruiden: als je die niet vindt mag je muskaatnoot gebruiken
Een klein beetje rumextract (smaakt heel snel sterk door, opletten dus)
Het deeg vorm geven en 2,5 uur laten rusten
Afbakken zoals rozijnenbrood aan 200° – 220° gedurende 25 minuten
Om het brood zo weinig mogelijk te laten korsten kan je een bakje met water in de oven plaatsen
Als het brood afgekoeld is wordt het ingesmeerd met gesmolten boter en rijkelijk bestrooid met bloemsuiker.