Suikerbrood

Voor 1 kg witte bloem:
4 eieren
50 gr boter
450 ml half water half melk (lauw)+ 1 eetlepel suiker
snuifje zout (langs de zijkant)
gist (42 gr verse, of droge)

De gist in een kuiltje in de bloem breken en oplossen in de lauwe vloeistof
De boter mals kneden, of zacht gemaakt in de microgolf bij de vloeistof mengen
Eigeel en dooiers toevoegen.

Dan beetje bij beetje de bloem meenemen in vloeiende massa.
Het geheel goed kneden.
Opgelet: laat de zak met bloem in de buurt staan om indien nodig wat toe te voegen of om het deeg te bestrooien zodat het niet aan de tafel blijkt plakken.

Na 15 minuten rijzen weer even doorkneden

Na nogmaals 15 minuten het deeg terug plat kneden

1/3 van het deeg opzij leggen
2/3 open rollen en ruim bestrooien met parelsuiker
Het geheel oprollen, terug open werken en met parelsuiker bestrooien
Doe er suiker in naar smaak. Ik doe er ongeveer 350 gr in.

Verdeel het deeg zonder suiker in twee delen (vermits je 2 grote broden kan bakken) en rol uit met de deegrol
Leeg daarin de helft van het deeg met de parelsuiker en pak mooi in.

Leg het resultaat in een vorm of op een bakplaat en laat 1 uur rusten (leg er in elk geval een bakplaat onder om mogelijk uitlekkende suiker op te vangen)

Bak gedurende 35’ in een voorverwarmde oven aan 180°, laat afkoelen op een rooster.
En kees is klaar!